18.06.2011

HJ soldat profil fra Militærhistorie nr 6-2010

Bladet Militærhistorie kommer ut 4 ganger i året, i nr 6-2010 finner vi en soldat profil med tittelen "Hitlerjugend", skrevet av Heine Wang (for øvrig en av redaktørene). Profilen handler om 12 SS panserdivisjonen "Hiterjugend".



Av og til når man leser bøker eller artikler får man inntrykket av at forfatteren ikke helt skjønner hva han skriver om, denne soldat profilen får meg nesten til å tro det. På en A-4 side har man klart å presse inn mye informasjon, men deler av det er enten  feil eller upresist. Samtidig så føler jeg at det mangler en del. Det står feks lite om hvordan divisjonen var bygget opp, hva slags utstyr den hadde og hvilke tap den led under kampene.



Kort om organisasjon

Divisjonen var stort sett organisert på samme måten som resten av Waffen-SS panserdivisjoner. Den hadde et panserregiment, et artilleriregiment, to pansergrenadierregimenter og i tillegg 4-5 enheter av bataljon størrelse. Panserregimentet bestod av to bataljoner, en med Pz IV tanks, den andre med Pz V (også kalt "Panter"). Artilleriet hadde 4 bataljoner, en utstyrt med beltedrevnevogner (Hummel og Wespe), to med 'vanlige kanoner' og et med Nebelwerfer. De 4-5 bataljonene var; oppklaring, ingeniører, anti-tanks, anti-luftskyts og administrasjon/etc.


Pansergrenadierne

Divisjonen hadde to pansergrenadierregimenter, det var på mange måter kjernen i hele enheten. Hvert regiment bestod av 3 bataljoner og 4 selvstendige kompanier (underordnet regimentsstaben). Heine Wang skriver følgende "Infanteribataljonene hadde lette 75 mm kanoner..". Av all informasjonen man kan finne, så presenteres leseren for dette? Styrken til hver bataljon lå i kombinasjonen av lette kanoner, maskingevær, granatkastere, anti-tansk kanoner og flammekastere. Hver pansergrenadierbataljon (utenom de "beltedrevne") hadde 69 maskingevær, 12 8 cm granatkastere, 3 7,5 cm PAK 40 (anti-tanks kanon),4 7,5 cm le IG (lette kanoner) og 6 flammekstere. Den "beltedrevne" batalionen (såkalte "gep" på tysk) var utstyrt med flere våpen samt beltevogner. I "HJ" divisjonen var det bare en slik bataljon, den hadde 151 maskingevær, 6 8 cm granatkastere, 4 3,7 cm kanoner (montert på beltevogn), 3 7,5 cm kanoner, 2 7,5 le IG, 12 7,5 cm (montert på beltevogn) og 12 flammekastere. I tillegg så må man legge til våpen fra de 8 selvstendige kompaniene. Så dermed å skrive at hver batalion hadde "lette 75 mm kanoner", virker at man bare velger noe vilkårlig. Forresten så oppga tyskere all sitt tyngre utstyr i cm og ikke mm; så ikke 75 mm kanoner, men 7,5 cm.

Kilder:
Niklas Zetterling "Normandy 1944" - 2000
Kamen Nevenkin "Fire brigades - The panzer divisions 1943-45"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar