27.03.2012

Bøker skrevet av røde generaler..

Før jernteppet ble revet ned i årene 1989-91 florerte bokhandlere i øst med bøker/memoarer skrevet av røde generaler. Disse bøkene var sjeldent skrevet av generalen selv, stort sett så var det et lite team som hjalp han med skrive dem - dette skriver i allefall Suvorov i sine bøker. Bøkene var også fulle av all slags mulig propaganda, noen verren enn andre. I tillegg hadde forfatterne en tendens til å prise det sovjetiske samfunnet, sovjetiske ledere, etc.

Så spørsmålet er, er det poeng å investere i tid og lese bøker skrevet av røde generaler ?

Etter å ha vært gjennom Batov (65 armee), Nadysev (Nadysiew - artylerii offiser i 1. Hviterussiskefront) og Rokossovski så kan jeg trygt si 'JA'! Hva gjør at disse bøkene er verd å bruke tid på ? 


Bøkene gir innsikt i den "andre siden", dessuten er en viktig "database" over den røde armeen. Når man sier det, så skal man også være obs på feil/mistolkninger og generelle nesten fantastiske detaljer som ikke engang er i nærheten av sanheten. Under kommunismen var disse bøkene en måte for propagandaen å fortelle den "riktige" versjonen av krigen. Katyn, russiske voldtekter av tyske kvinner, torpederingen av sivileskip i Østersjøen, finner vi feks ikke i bøkene. 




Er det noen jeg bør holde meg unna ?

Memoarene til Georgji Zjukov bør man holde seg unna. Jeg har ikke lest dem selv, så skrive noe sånt er egentlig litt tullete. Allikevel så har både Suvorov og Solonin reagert på at mye som står der er direkte tull. Zjukov var blant annet aktiv og prøvde å ta over makten etter Stalins død. I følge han selv, så var det han som feks skjøt Beria. Memoarene hans kan han vært brukt som propaganda for å styrke den poltiske stillingen hans. Kanskje, kanskje ikke? Siden boka først kom ut en gang på 50-tallet, skal den vist ha kommet i 10-12 utgaver. Det rare er at hver utgave var forskjellig fra den forrige. Nye kapitler dukka opp, eller så ble deler av boka skrevet om, eller så har Zjukov henvist til litteratur som ble gitt ut etter hans død.. En gang kom den vistnok ut i to bind. Den siste utgaven er fra 90-tallet, og skal vist være den mest "riktige", men kanskje like greit å holde seg unna..

Hvor får jeg tak i disse bøkene?

Mest sannsynlig så blir de, i allefall ikke stor skala, gitt ut på nytt. Kan du russiske så er det greit, du finner dem sikkert i en antikvariat i Moskva. Kan du et språk som var i bruk bak jernteppet (tysk, polsk, tsjekkisk, bulgarsk, etc) så bør du faktisk finne den på nettet eller i en antikvariat. Enkelte jeg også gitt ut på engelsk, feks "A Soldier's Duty" av Rokossovski.
 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar